Hittil har du sikkert lest oppgaven fem ganger, men teksten gir fortsatt ikke mening. Det virker helt umulig å omforme den lange teksten til noen korte ligninger og regnestykker. Du sitter helt fast og begynner å kjenne panikken – skal du levere blankt ark? Pust ut, her er noen ting du kan gjøre før du gir opp.
I slike oppgaver kan du rett og slett prøve deg fram til svaret. Når Marie er 1 år, er Lisa 11 år. Når Marie er 2 år, er Lisa 12 år … osv. Det tar ikke så lang tid før du oppdager at når Marie er 10 år, så er Lisa dobbelt så gammel som Marie – nemlig 20 år. Da er Marie 10-6=4 år nå.
Her er det lurt å huske «bokstaven» til noen vanlige enheter – h står for høyde, A for areal, r for radius og t for tid osv. Hvis oppgaven gir deg arealet og høyden til en sylinder, da kan du slå opp i formelheftet, finne formelen som har med sylinder å gjøre og plugge inn alle bokstavene du får fra oppgaven.
Her ser man lett at om 4 år, så må Lisa være 20 år, og Marie 10 år.
Det som er kult med algebra er at regnemetoden «funker» uansett hvilke tall du setter inn. Derfor kan vi ofte forenkle tallene, og da blir det kanskje lettere å se hva du må gjøre.
La oss si at Lisa er 1 år eldre enn Marie. Når er hun dobbelt så gammel som Marie? – jo, når hun er 2 år. For da er Marie 1 år. Hva gjorde du nå? Jo, du tok 1+1=2.
Det samme kan du gjøre for når Lisa er 10 år eldre. 10+10=20, da må Lisa være 20 år når hun er dobbelt så gammel som Marie, og da er Marie 10 år.
Av og til kan tekstoppgaver forvirre deg simpelthen fordi de bruker kompliserte figurer – og du kan alltid forenkle dem. Tenk på trær, stiger, veier og andre rette objekter som streker, og vinduer, dører osv. som firkanter.