«Jeg vet at det gikk dårlig, men ikke så dårlig» er ofte det første man tenker når man får dårlige karakterer. Du er sjokkert, skuffet og kanskje til og med litt sjalu på bestevenninna som fikk noen karakterer høyere enn deg – dere hadde jo lest sammen til prøven. Det virker som om du har mistet all motivasjonen for å jobbe mer med skole.
Det er forståelig å være i dårlig humør i en stund, men på lang sikt er det bedre å komme tilbake på sporet. Ikke vær bekymret – nederlag er noe alle opplever en gang iblant, det viktigste er å lære deg å takle det.
Det aller første du bør gjøre er å ro deg ned – det er ok å gråte, sove eller snakke med en venn, så lenge du føler deg bedre. Spør deg selv «hva er det verste som kan skje på grunn av karakteren?» og prøv å finne en løsning til det verste scenariet. Betyr det at du ikke klarer å komme inn på linja du vil? Finn en alternativ linje. Mister du videregåendediplomet? Vurdere å ta opp fag. Det er forståelig å være skuffet, men det er ikke verdens ende!
Det er utrolig viktig å få opp humøret etter et nederlag. Gjør noe som gjør deg glad, og være med mennesker som du liker. Prøv å ikke tenke over problemet i en stund, og spesielt ikke sammenligne deg med andre mennesker. Vi er forskjellige mennesker med ulike bakgrunn, og det er meningsløst å forvente at du er like bra som andre mennesker i alt mulig.
Når du har roet deg ned etter nederlaget, kan du prøve å se på det fra en annen vinkel. Du kan nemlig prøve å lære fra nederlaget ved å analysere hvor du gjorde feil. Er det en spesiell type oppgave du ikke forstod, eller er det noe med selve studieteknikken du kan endre på?
Når du har identifisert grunnen bak nederlaget, kan du jobbe målrettet med problemet. Du kan spørre om hjelp fra mennesker og lærere, eller du kan prøve ut flere studieteknikker og jobbe på en mer effektiv måte. På en måte kan det være bra at man mislykkes en gang iblant – da er man bedre rustet mot nederlag i fremtiden!