Eksamensteknikk – Når du begynner på oppgavene

Skrevet av Zixuan Liu 26.4.2016

Du sitter med eksamensarket på bordet og prøver å skape mening i de forvirrende oppgavene. Hvordan skal du løse dem? Hvor skal du i det hele tatt begynne? Her er noen råd som du kan ta med deg til eksamensdagen!

1. Markere viktige opplysninger fra oppgaveteksten

En god måte å begynne oppgaver er å markere viktige opplysninger fra oppgaveteksten, så skrive opplysningene ned i form av bokstaver (f.eks. h=10m, når oppgaven gir deg høyden). Dette vil forenkle oppgaven, ettersom det filtrerer bort alt av opplysninger du ikke trenger.

2. Tegne ut oppgaven

Det andre du kan gjøre er å tegne ut oppgaven. De fleste oppgavene vil gi mye mer mening når du klarer å tegne den ut. Tegninger vil gjør at du ser sammenhengen mellom opplysningene du får fra oppgaven, og den ukjente oppgaven spør etter.

3. Oversett til matematisk språk

Denne sammenhengen må du uttrykke i form av matematiske formler. Dette kan ofte gjøres ved hjelp av formelheftet. Hvis du har skrevet alle opplysningene i form av bokstaver, kan du ofte finne en formel som inneholder alle bokstavene du har.

Når du greier å finne et uttrykk for sammenhengen mellom de variablene, kan du gjøre om likningen slik at du løser for en viss bokstav som oppgaven er ute etter.

4. Sett inn tallene til slutt

Det er lurt å vente med tallene til slutt, når du allerede har et ferdig uttrykk. På denne måten unngår du både avrundingsfeil og slurvefeil!

5. Sjekk enhetene

Hvis du setter deg fast i en oppgave kan få hjelp fra enhetene. For eksempel – hvis oppgaven gir deg volum, med enheten m^3, og grunnflate, med enheten m^2, og spør om høyden – da kan du se at m^3/m^2=m, som må være enheten for høyden. På denne måten ser du at for å finne høyden, må du ta volum/grunnflate.

×
×
×
Podcast - from Hero to Zero
Skjul video ▼
Vis video ▲
Selvtester og oppgaver for mengdetrening
10 sekunders quiz
Eksamensoppgaver
×