Skrevet av Zixuan Liu 9. oktober 2015
«Hvorfor er matte så sykt vanskelig?» er kanskje et vanligere spørsmål enn «Hvorfor er matte gøy?». I denne artikkelen vil jeg ikke diskutere hvorfor matematikk er vanskelig, men heller hvorfor det er gøy – fordi når man synes at matte er gøy, blir det plutselig det enkleste faget noensinne. Det blir mye enklere enn å lære tusen sangtekster til Taylor Swift utenat eller å kunne navnet til alle skuespillerne i Game of Thrones.
Her er fire grunner til hvorfor matematikk er gøy:
Noe av det aller morsomste med matematikk er at den samme regelen som beskriver lengden til bordkanten kan også brukes til å regne ut radien av det synlige universet. Det magiske tallet pi, som jeg først brukte til å finne omkretsen til veggklokker og tekopper på barneskolen, kom om og om igjen da jeg senere lærte om formler som beskriver alt fra gigantiske galakser til bevegelsen til bittesmå partikler. Plutselig får du en eureka-følelse av at alt i verden henger sammen. Matematikk er det som gjør at vi kan spille Gud her i verden, når vi anvender det i realiteten. Det gjør at vi både kan se tilbake i tid og forutsi fremtiden ut ifra det vi observerer her og nå.
En annen måte å se matematikk på, er at det er bare et gigantisk, mystisk, sprøtt, verdensomfattende og tidløst spill. Regelen til spillet ble først skapt av mennesker som levde for tusenvis av år siden, og det hele startet da noen bestemte seg for at 1+1=2, 1+1+1=3, og senere forkortet det til 1*3=3. Siden har spillet fått både flere deltakere og flere regler, og spillere fra forskjellige land og forskjellige tidsepoker samarbeider om å løse hverandres gåter.
Ettersom matematikk er noe som stammer fra menneskenes fantasier, er den matematiske verdenen egentlig helt annerledes enn vår realitet. Dette kan lett vises gjennom ligningen 1 = 0.9999999…: fordi i matematikk er det snakk om uendelighet, noe som ikke finnes i virkeligheten. Men det forunderlige er at resultatet vi får fra matematikk faktisk kan anvendes i vår realitet.
Matte kan også sees på som en kunst. Det er fort gjort at man leser en formel i matteboka uten å ta seg god tid til å sette pris på formelens enkelhet og skjønnhet. Sjansen er at matematikere har brukt hundrevis av år på å finne formelen, og personen som først oppdaget problemet fikk mest sannsynligvis aldri se problemets løsning – og vi får alt presentert i en lærebok, og lærer alt i løpet av en skoletime! Noen matematiske formler kan være så vakre at man får gåsehud av det. Ta for eksempel Pytagoras læresetning, som gir deg den tredje siden av en rettvinklet trekant når du har de to andre sidene: den kan brukes til å regne lengder, men senere lærer man at den kan også brukes til å regne krefter som holder alt sammen, og alt stammer fra den ene enkle ligningen med tre variabler.
Alt i alt kan matematikk sees på som forskjellige ting fra forskjellige perspektiver. Enten man ser på det som et kunstform, et verktøy til å forutsi og kontrollere fremtiden, et vindu hvor vi kan kikke på fortiden eller rett og slett et internasjonalt og tidløst spill, kan jeg forsikre deg om én ting – matematikk er gøy!